
 
 

 
                
 

 
 The Programme is co-finansing by the

European Union

QUESTIONS & ANSWERS 
regarding implementation of projects under the First Call for proposals 

Part I 
 

№ QUESTIONS 
 

ANSWERS 
 

1 Which date is considered initial for the 
reporting of the project? 
 
 

According to art. 2 Duration of the contract of the Subsidy Contract formal project 
implementation starts once the Subsidy Contract is signed. The project implementation period 
starts on the day following the date the Subsidy Contract enters into force (the date of 
registration in the administrative system of the Managing Authority. For example, if the 
contract is registered on 17 October 2016, the project implementation period starts on 18 
October 2016. 
According to p.6 Reporting of the Project Implementation Manual (PIM), the first reporting 
period starts with the start date of the project implementation period. For example, if the 
contract is registered on 17 October 2016, the first reporting period is 18 October 2016 – 17 
January 2017. 
 

2 Who send the request for payment? 
 

According to art. 9 Requests for payment and reimbursement of the expenditures and art. 10 
Rights and duties of the LP of the Subsidy Contract the Lead Partner must send a request for 
payment to the Managing Authority. 
 

3 How will receive Macedonian co-financing 
amounting to 15% of the budget of the 
Macedonian project partners? 

Obtaining national co-financing by the Macedonian beneficiaries is subject to a separate 
agreement between the National Authority – Ministry of Local Self-Government of the 
Republic of Macedonia and Macedonian project partners. 
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4 Who can delegate rights to project partner/s 
for submission of records into the Beneficiary 
Portal? 
 

The Lead Partner may decide to delegate access rights to the project partners into Beneficiary 
Portal.  

5 At what lower limit of expenditure is 
permissible to claim the first level of control? 
 
 

There is no fixed lower limit of expenditure at the request to FLC submitted on a six-month 
basis after the starting date of the project implementation period according to art. 8 
Verification of expenditures by the controller of the Subsidy Contract. As an exception from 
the provisions of paragraph 2, the LP may request verification of expenditures on a quarterly 
basis after the starting date of the project implementation period, provided that at least one 
of the following conditions is satisfied: the total amount of the expenditures made during the 
quarter is at least 15 % of the total amount of the operation as stipulated in article 3, or the 
total amount of the expenditures made during the quarter by some of the project partner/s is 
at least 15 % of the total amount of the budget of the respective project partner/s. 
 

6 Could one partner to report electronically, 
another project partner on paper? 
 
 

In accordance with art.7 Reporting and art. 10 Rights and duties of the LP of the Subsidy 
contact LP submits project progress reports to the JS on a quarterly basis from the starting 
date of the project implementation period. In art. 10(6) it is clarified that “The aggregated 
request for payment and the progress report contain information consolidated by the LP at 
operation level; thus, the LP presents aggregated request for payment and project progress 
reports, being responsible for collecting documents and information from each partner.” 
Lead partner chooses the way of reporting but the paper version does not preclude the 
completion and electronic data, which is the minimum required into Beneficiary Portal. 
We recommend electronic reporting of the projects! 
 

7 Who indicates the reference number of the 
project on accounting documents and 
invoices - project partners, suppliers, 
publishers of invoices? 

In accordance with PIM p. 7.6 Eligibility of expenditure any project partner must indicate text, 
identifying the specific project: the number and name of the project (for the expenditures 
related to the project preparation – the project name and/or the number of the call for 
proposals) and detailed information regarding the supplied products or services – quantity, 
type and unit prices on every invoice or similar accounting document subject to verification. 
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8 Does it require an electronic signature for 
the Lead partner or for the project partners, 
working with Beneficiary Portal? 
 

An electronic signature of the Lead partner and other project partners is not required for their 
work in Beneficiary Portal. 

9 How to perform unification of tendering for a 
project partner who is a beneficiary under 
other contracts or other programmes for 
CBC?  
What programmes covers the requirement 
for unification of tender procedures 
simultaneous execution of projects financed? 
 

In accordance with PIM p. 3.3 Procurement plan in case Project partner implements 
simultaneously more than one project under the Instrument for Pre-accession Assistance it is 
obliged to plan and implement the respective tender procedures so that the applicable 
procurement rules and thresholds to be respected. 

10 Our municipality plans to nominate two of its 
employees as members of the project team – 
one of them is a civil servant and the other is 
appointed with a work contract. Regarding 
the information above I would like to ask you 
how the salaries of these two project team 
members should be determined. Should their 
salaries as project team members be in line 
with the salaries of the respective employees 
in the municipality or they could be defined 
without the necessity to comply with the 
current salaries in the administration? If the 
salaries of the project team members should 
be in line with the salaries of the respective 
employees in the municipality, under what 
methodology should these salaries be 
defined? 
 

Every project partner is obliged to follow the European and national legislation in 
appointment of the project staff. 
In accordance with p. 2.5.3 Eligibility of expenditures of the Guidelines for Applicants and p. 
7.9 Financial and accounting documentation of the project of the PIM staff costs must be 
reported as a flat rate on the basis of the concrete percentage of the direct costs, envisaged in 
the budget of the respective project partner. This percentage remains the same for the entire 
project implementation. The amount of the staff costs, which could be requested for 
reimbursement, depends on the amount of the direct costs spent during the reporting period. 
No check of the documentary evidences related to the staff costs will be performed by the 
First level controller. 
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11 Is it applicable the costs for project 
management (BL1 Staff costs) or part of that 
budget line to be procured by a contractor 
after a public procurement if the partner 
does not have the required administrative 
capacity for the activity? 

In accordance with p. 2.5.3 Eligibility of expenditures of the Guidelines for Applicants and p. 
7.9 Financial and accounting documentation of the project of the PIM the staff costs (BL 1) 
must be reported as a flat rate.  
Financing of the management activities under BL 1 Staff costs exclude the possibility of the 
same expenditure to be paid under contract with outsourced contractor (legal entity).  
Under BL 1 Staff costs, expenditures for salaries of project manager, coordinator, accountant, 
assistant, etc. including related costs directly linked to the salary such as employment taxes 
and social security may be paid. Every project partner is obliged to follow the European and 
national legislation in appointment of the project staff. 
 

12 Do the Macedonian beneficiaries need to 
have seal and stamp particularly for the 
project? 
 
 

Seal is not obligatory, but you are going to need stamp with project reference number on it. 
The stamp will be used on the invoices generated by the project. Namely all operators by your 
projects have obligation to generate e-invoices through the Macedonian Public Revenue 
Office, since VAT is not eligible expenditure for Macedonian beneficiaries under the 
programme. The e-invoice would contain "title of the project" (previously given within the 
registration process in Secretariat of European Affairs - SEP) and special tax number (only for 
the project issued by the Macedonian Public Revenue Office) - with this the national legislation 
for VAT as not eligible expenditure under the programme is covered, on the other hand the 
stamp with reference number of the project on it is needed for recognizing the expenditure 
made under the project in accordance with PIM p. 7.6 Eligibility of expenditure.  

13 For example: the organization on a monthly 
bases pays the salary for the project team, 
thus this mean that if the organization pays 
more than the amount that is going to be 
calculated on the basis of the flat rate for 
reimbursement after 3/6 months will be 
borne by the organization? 

According to PIM p. 2.5.3 Eligibility of expenditures of the Guidelines for Applicants and p. 
7.9 Financial and accounting documentation of the project the staff costs (BL 1) must be 
reported as a flat rate on the basis of the concrete percentage of the direct costs, envisaged in 
the budget of the respective project partner. This percentage remains the same for the entire 
project implementation. The amount of the staff costs, which could be requested for 
reimbursement, depends on the amount of the direct costs spent during the reporting period. 
The differences between paid and reimbursed funds are a sole responsibility of the 
organization.  
 
 



 
 

 
                
 

 
 The Programme is co-finansing by the

European Union

14 How we are going to calculate the advance 
payment? 

For soft projects the amount of advance payment for BG partners is going to be calculated at 
the rate of 20% of the IPA and the Bulgarian national co-financing, as part of the subsidy and 
for the MK partners it is going to be calculated at the rate of 20% of the IPA financing, as part 
of the subsidy. 
For investment projects the amount of advance payment for BG partners is going to be 
calculated at the rate of 10% of the IPA and the Bulgarian national co-financing, as part of the 
Subsidy Contract and for the MK partners is going to be calculated at the rate of 10% of the 
IPA financing, as part of the subsidy. The rest of the 10% of the total amount of the subsidy for 
BG partners and the rest of the 10% of the IPA (85%) amount of the Subsidy Contract is going 
to be requested after one of the project partners awarded a sub-contract for investment 
activity. 
 

15 According to PIM (page 13, point 4.3, section 
“Evaluation procedure”, the price can be an 
exclusive selection criteria in some cases 
when in others the selection can be based on 
the combination of price and technical 
quality of offers. According to point 4 
“Additional Information” in Instructions to 
Tenderers (file 1 of Annex 14.1.1 TD for 
service), the selection criteria option is only 
the “price-quality” combination with exact 
specified ratio: “Best value for money, 
weighting 80% technical quality, 20% price.” 
Based on the above, is it acceptable to 
choose exclusive price criteria for Single 
tender procedure for services (i.e. research 
or consultancy)? If the answer is negative, is 
it acceptable to choose different ratio 
between quality and price (i.e. 70%-30)? 

According to PIM, in Single tender for service (Annex 14.1.1 of the PIM) the Beneficiary has the 
obligation to strictly observe the principle of best value for money weighting 80% technical 
quality, 20% price. 
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16 In Single tender for service, is it acceptable to 
ask tenderers to provide separate documents 
for eligibility and exclusion criteria under 
2.3.3 from PRAG in Single tender for service 
(i.e. Declaration of honor), when in point 2 
“Tenderer’s Statement” in Tenderer 
submission form (file 2 of Annex 14.1.1 TD 
for service) the Tenderer has already 
declared that he covers all the these criteria? 
 

In Single tender for service (Annex 14.1.1 of the PIM), if the contracting authority deems it 
necessary may require any additional documents to be submitted by tenderers for eligibility 
and exclusion criteria under 2.3.3 from PRAG. 

17 In Single tender for service, is it acceptable to 
demand specific professional experience 
from key experts (i.e. certain number of 
same activities implemented before)? 
 

In Single tender for service (Annex 14.1.1 of the PIM) the contracting authority may require 
specific professional experience from key experts envisaged. 
 

18 In Single tender for service, is it acceptable to 
ask documentary for professional education 
(i.e. diplomas) and/or experience of key 
experts other than CVs (copies of other 
documents)?  
 
If so, is it obligatory from translation of these 
documents if they are presented in Bulgarian 
or Macedonian language? 
 

In Single tender for service (Annex 14.1.1 of the PIM) the contracting authority may ask 
documentary evidence for professional education and/or experience of envisaged key experts. 
In Annexes 14.1.1, 14.1.2 and 14.1.3 of the PIM for Single tender procedures there are no 
envisaged special requirements for translation of the tenderers supporting documents. It is, 
however, recommended that a translation into the language of the procedure to be provided, 
in order to facilitate the evaluation of the documents. 

19 In Competitive negotiated procedure should 
we invite at least three tenderers and to 
prepare justification on paper for their 
selection since the procedure is open to all 
interested parties by publishing on web-site 

Under point 2.4., point 3.4.2., point 4.5 and point 5.6 of PRAG the Contracting Authority draws 
up a list of at least three providers and justifies its choice. The PRAG does not explicitly require 
the tender dossier to be published. 
The PIM (p. 4.3) requires such a publication in order the principles of transparency and 
publicity to be assured.  



 
 

 
                
 

 
 The Programme is co-finansing by the

European Union

of the program and on the beneficiary 
website like Local Open Procedure? 
 

20 In Competitive negotiated procedure, is it 
enough publication only on the website of 
the program, because our organization has 
not web-site and we are not planning 
resources to develop it? 
 

The beneficiary is responsible for ensuring publicity and transparency of the tender procedure. 

21 In Works Competitive negotiated procedure, 
section Contract Notice, art. 10. Eligibility 
and rules of origin is written - Participation in 
this tender procedure is open only to the 
invited tenderers, so it is eligible to accept an 
offer, in case of uninvited (by letter) 
candidate but informed by publication in the 
websites? 
 

In Competitive negotiated procedure the Contracting Authority is not explicitly obliged to 
publish a contract notice (see point 2.4., point 3.4.2., point 4.5 and point 5.6 of PRAG). The 
PIM (p. 4.3) requires such a publication in order the principles of transparency and publicity to 
be assured. In case an uninvited tenderer submits an offer based on the published 
information, the contracting authority cannot reject it just with the argument that the 
procedure is opened only to invited tenderers (argument from art. 102, p. 1 and 2 of 
Regulation 966/2012) 

22 Тender Dosier: DS1-Works Competitive 
negotiated procedure does not provide 
guarantees for: participation in tender 
procedure; advance payment and 
performance. Is it eligible, as contracting 
authority, to ask tenders for guarantees and 
if it’s (eligible) how to do it? 
 

On the base of art. 5.3.2. of PRAG a tender guarantee assures the Contracting Authority that 
submitted tenders will not be withdrawn. If the contracting authority deems a tender 
guarantee to be appropriate and proportionate, it may request it, representing 1% to 2% of 
the overall value of the contract. The contracting authority shall return the tender guarantee 
as foreseen in points 5.3.9.3. and release it for all tenderers when the contract is signed. The 
contracting authority shall call in the tender guarantee if the tender is withdrawn before 
contract signature. 
According to the applicable rules, guarantees (pre-financing, retention and/or performance 
guarantee) could be required or not. If so, this must be mentioned in the tender dossier. 

23 In Works Competitive negotiated procedure, 
is it eligible to block/prohibit provided 
opportunity of sub-contracting? 

As a rule the contracting authority is not entitled to limit the opportunity of sub-contracting 
given by PRAG. 
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24 In our capacity of Contracting Authority of 
Competitive negotiated procedure is it 
possible to change required translation from 
Macedonian to English of tenderer 
supporting documents, because the 
members of tender evaluation committee, 
FLControllers and Auditors know the 
Macedonian language?  
 

In connection with art. 2.3.3.3., letter “B” “Documentary evidence” of PRAG if the supporting 
documents are not written in one of the official languages of the European Union, a 
translation into the language of the procedure must be attached. Where the documents are in 
an official language of the European Union other than the one of the procedure, they have to 
be accepted. It is, however, strongly recommended that translation into the language of the 
procedure to be provided, in order to facilitate the evaluation of the documents. 

25 In Works Competitive negotiated procedure, 
is it permissible not to grant advance 
payment, accordingly by changing the terms 
in the „Special conditions”? 
 

The text of art. 46.1 of Annex d4o “Special conditions” is: “Specify whether pre-financing is 
possible”.  
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


